MŠMT VYHLÁSÍ 2. 10. PODMÍNKY DOTAČNÍHO PROGRAMU IV

29.09.2017 08:57
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech rozhodl o novém termínu pro dotační program IV určený pro údržbu a provoz sportovních zařízení. Podmínky MŠMT prostřednictvím svého webu zveřejní v pondělí 2. 10. 2017. Organizace pak budou mít 14 dní na zpracování a podání projektu. Po jeho vyhodnocení by úspěšní žadatelé měli dostat prostředky na svůj účet na přelomu listopadu a prosince.

Po opakovaném pečlivém zvážení původně vyhlášeného programu IV totiž MŠMT zjistilo, že nelze nalézt řešení, jak při dodržení platné legislativy prostředky v původním programu rozdělit. Jedinou možností tedy bylo program zrušit a vyhlásit nový s podmínkami reagujícími na doporučení expertní komise,“ říká náměstek pro řízení sekce sportu Karel Kovář.

Programu IV se intenzivně věnujeme od července, kdy jsme problém zjistili a snažíme se jej vyřešit,“ dodává náměstek Kovář s tím, že všechny kroky resortu směřují k větší transparentnosti vyhlašovaných procesů.

V kritické situaci od května 2017 postupovalo MŠMT v souladu s prioritami vyřešit nejprve program významné sportovní akce (200 mil. Kč), aby nedošlo k rušení akcí, následně program V na činnost svazů (1,3 mld. Kč) a program III na činnost střešních organizací (více než 200 mil. Kč). Cílem bylo zajistit základní fungování sportovních organizací. Dále byl vyplacen program VIII a přímo sportovním klubům a tělovýchovným jednotám odešlo rekordních 696 milionů korun. Rozhodnuto bylo i o části projektů v programu X. Sportovní organizace v souhrnu obdržely již více než 90 % dotací alokovaných na rok 2017.