Povinné zveřejňování smluv dle zákona č. 340/2015Sb.

25.08.2017 00:00

Zákon č. 340/2015Sb. o registru smluv (účinný od 1.7.2016) stanoví, že jsou povinně zveřejňovány soukromoprávní a dotační smlouvy, kde je jednou ze smluvních stran Česká republika (tj. např. MŠMT), územní samosprávný celek (tj, obec, kraj) a další zjednodušeně řečeno "státní" subjekty (viz §2 odst. 1. cit.zák.) a hodnota plnění přesahuje 50 tis. bez DPH. Soukromoprávní smlouva je pak taková smlouva, kde jsou si stát a druhá strana „rovny“, tj. oproti tzv. veřejnoprávní smlouvě stát nic direktivně nenařizuje a na straně druhé strany je možné se rozhodnout smlouvu neuzavřít. Jako příklad lze uvést kupní smlouvu.

Bude-li tedy národní sportovní svaz či SK/TJ uzavírat se shora uvedenými subjekty smlouvu s uvedenou hodnotou plnění (např. smlouva o poskytnutí grantu) pak tyto smlouvy budou muset být povinně zveřejňovány v tzv. registru smluv. Dle našeho názoru je pak třeba za takovou smlouvu považovat i např. dokument označený za „rozhodnutí o přidělení grantu/dotace“ nebo „poskytnutí příspěvku na provoz“ atd. Jde o to, že se i v těchto případech obsahově jedná o smluvní vztah, byť dokument není výslovně jako smlouva pojmenován a byť si „státní“ orgán klade podmínky, do nichž nelze ze strany svazu/SK/TJ zasahovat.

Z textace příslušných ustanovení cit. zák. lze dovozovat, že předně má povinnost smlouvu zveřejnit (tj. zaslat jí stanoveným způsobem do registru smluv) příslušný "státní" subjekt a teprve tehdy, když tak neučiní, měla by to udělat druhá smluvní strana (svaz, SK/TJ). Od 1.7.2017 však nabyla účinnosti i sankční ustanovení, podle kterých smlouva, která nebude zveřejněna do tří měsíců od uzavření, pozbývá platnosti, a to od počátku. Nebude tedy možné na jejím základě např. platně poskytnout dotaci, případně již poskytnutá dotace bude muset být vrácena. Rovněž účinnost smlouvy bude vázána až na její povinné zveřejnění. Z tohoto důvodu lze důrazně doporučit, aby si svaz/SK/TJ ohlídal, že k zveřejnění skutečně došlo. Registr smluv je dostupný na https://smlouvy.gov.cz a konkrétní smlouvu je možné vyhledat např. tak, že se ve vyhledávacím formuláři (záložka „podrobné vyhledávání“) vyplní IČO smluvní strany, tedy svazu/SK/TJ. V případě, že smlouvu svaz/SK/TJ nedohledá, lze prvotně doporučit obrátit se na příslušný „státní“ orgán ať smlouvu zveřejní. Jde totiž o to, že smlouvu by sice měl svaz/SK/TJ v takovém případě zveřejnit sám, ale způsob, kterým je možné zveřejnění provést vyžaduje mimo jiné i zřízení datové schránky a disponovat programem, který převede dokument do požadovaného formátu. Rovněž by bylo vhodné zakotvit do příslušné smlouvy ujednání, že zveřejnění provede příslušný „státní“ subjekt a neučiní-li tak, nahradí druhé smluvní straně (svazu, SK/TJ) škodu tím vzniklou (ale to je zřejmě dost nereálné, že se taková věc podaří dojednat).

Legislativně právní odbor ČUS