Sportovní prostředí diskutuje o jednotném označení země.

04.05.2022 08:14

Česká republika, Česko nebo Czechia? Označení země na sportovních reprezentačních dresech se různí. To by se však do budoucna mohlo změnit a název sjednotit. Na tom se shodli zástupci sportovního prostředí společně s jazykovými profesory, ale také s ministerstvem zahraničních věcí. „Byl jsem zastáncem České republiky. Jenže vývoj kráčí dál, určitě souhlasím s jednoslovným názvem pro naši zem,“ prohlásil na konferenci Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

 

Od rozdělení Československa v roce 1993 nese naše země název Česká republika. Je to název politický, ale už od roku 1993 bylo ze zákona možné používat krátký zeměpisný, neformální název Česko. Ten se však nepoužíval. Ministerstvo zahraničí notifikovalo tento krátký název Česko (Czechia) až v roce 2016, kdy jej nechalo zapsat do oficiálních seznamů OSN a od té doby figuruje i ve světových standardech ISO. Politické, formální jméno Česká republika (Czech Republic) zůstává beze změny.  

 

Například fotbalisté měli na dresech napsané Česká republika, ale nad vlajkou menšími písmeny zase Česko. To softbalisté využívají na dresech Czech republic a na kšiltovce velkými písmeny mají napsané CR. „Jenže právě CR znamená Costa Rica. Už dlouhodobě pozoruji, že reprezentační dresy v různých sportech to mají nastavené zcela různorodě. Tím celý svět naprosto mateme,“ tvrdil Martin Dvořák, náměstek ministra zahraničí. „Dřívější Československo se svět naučil používat. PročProtože jsme to zavedli. Klíčem řešení je to, že bychom si měli přiznat, že problém existuje, dosavadní přístup nefungujeSkoro 30 let nyní ztrácíme čas tím, že se zabýváme diskuzí, jak se máme nazývat.“

 

Po změně volá Národní sportovní agentura, Česká unie sportu, Český olympijský výbor a také Česká obec sokolská. A mnoho dalších sportovních svazů. Překážkou je totiž nejednoznačnost. Přitom největší kolektivní sporty už zavádějí jednoslovní název – přistoupil k tomu jak lední hokej, tak nově také fotbal. Ten představil dresy s označením Česko. „Tématem je to pro nás naprosto zásadním. Těch argumentů pro zjednodušení je mnoho. Třeba v roce 2024 bychom mohli být na dresech jednotní,“ dodal Filip Neusser, předseda NSA. „Fanoušci odjakživa skandují na stadionech Češi, Česko. Nikdo nikdy nefandil na stadionu tak, že by skandoval Česká republika.“

 

V rámci konference konané na ministerstvu zahraniční vystoupila řada odborníků. „Czechia je nejvěrnějším překladem Česka. Bohemia znamená pouze Čechy. Czech land je nevhodný. Označení Czechia je známé už od roku 1541. Řada lidí v zahraničí neví, jak se naše země jmenuje kvůli špatně uváděnému názvu,“ upozornil profesor Petr Pavlínek z Karlovy univerzity. „Pro sportovní organizace je jednodušší vystupovat s jednoslovným krátkým názvem. Máme v tom nyní pelmel. Někde se na dresech objevuje Czech republic, Česko nebo Czechia. Sjednoťme se, ať vystupujeme ve světě jednotně a společně,“ dodal Roman Kumpošt, místopředseda Českého olympijského výboru.

 

Bohaté zkušenosti s jednoslovným názvem na dresech má Miroslav Jansta. „Byl jsem zastáncem České republiky, vůbec mě nenapadlo, že by se mělo něco měnit. Neměl jsem chuť. Jenže díky diskuzi jsem začal přemýšlet, co vlastně hájím. V roce 2017 jsem už na basketbalové federaci navrhoval použití slova Czechia. Návrh neprošel,“  popisoval předseda ČUS a České basketbalové federace. „Po několika letech jsem navrhoval slovo Česko na našich dresech, zejména pro olympijské hry v Tokiu. A to prošlo.“

 

Podle Jana Boháče, předsedy Českého svazu kanoistů a generálního sekretáře České unie sportu, by měl zájem používání jednoslovného názvu ve sportovní reprezentaci především vyjádřit stát. A současně tuto iniciativu jednoznačně podpořit a posilovat. „Já bych si dokázal představit, aby stát vydal nějaká doporučení, kterými by tento svůj zájem vyjádřil a kterými by se mohly řídit národní sportovní svazy. Prostřednictvím NSA by se potom vše mohlo posunout dál, v nějakém téměř jednotném formátu. Musí se myslet také na to, že výměna názvu přinese svazům i finanční náklady,“ dodal Boháč.

 

Byl bych moc rád, kdyby tuto změnu podpořily státní orgány, abychom během dvou až tří let dospěli k jednotnému názvu. Pravděpodobně dojdeme ke shodě na označení Česko, ale Czechiu bych se nebál určitě použít. Stejně už nás takto v zahraničí nazývají. Důležité je, aby nás cizina vnímala jednoslovně,“ tvrdil Jansta.

 

zdroj ČUS