Zpráva z 36. VH ČUS

22.06.2018 08:12

Sportovní prostředí vyzvalo bývalou ministryni Kateřinu Valachovou k veřejné omluvě!

Zástupci sportovního prostředí vyzývají bývalou ministryni Kateřinu Valachovou k veřejné omluvě za škody způsobené českému sportu v době jejího působení na MŠMT a zároveň k vyvození osobní odpovědnosti v souvislosti s jejím dalším působením v politice. Usnesli se na tom delegáti 36. valné hromady České unie sportu, která se konala ve středu 20. června ve Sportovním centru Nymburk.

 

Záznam z 36. valné hromady České unie sportu na webu České televize naleznete v odkazu zde.

 

Stát dlouhodobě podcenil oblast financování sportu a právě ve funkčním období Kateřiny Valachové se celý systém zhroutil. Její neschopnost paralyzovala celý úřad, což mělo devastační vliv na fungování sportu v České republice. Tento stav se nepodařilo úplně narovnat dodnes,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

 

Představitelé ČUS na valné hromadě podrobně analyzovali příčiny i důsledky tzv. dotační kauzy, která propukla před třinácti měsíci a vyústila v policejní  obvinění předsedy Miroslava Jansty, generálního sekretáře Jana Boháče i celé organizace. Delegátům národních sportovních svazů a zástupcům sportovních klubů či tělovýchovných jednot  byly prezentovány zásadní informace. „Je potřeba zdůraznit, že neutěšený stav na Ministerstvu školství a ve vyplácení státních dotací do sportu nezpůsobila dotační kauza, ale špatné manažerské schopnosti bývalé ministryně Kateřiny Valachové. Amatérský sport je v těžké krizi, mnohým klubům hrozí zánik. A ČUS je obviněna z toho, že chtěla pomoci klubům a svazům,“ vysvětlil Miroslav Jansta.

 

Pokles o 50 tisíc dobrovolníků!

V současné době dobrovolníci obtížně shánějí prostředky na sportovní činnost. Zhoršily se podmínky, narostly povinnosti, administrativa a byrokracie. Podle statistiky České unie sportu za posledních deset let skončilo ve sportu až 50 tisíc dobrovolníků (trenérů, cvičitelů) a lidí, kteří se starají o chod klubů. „Veřejnost často vnímá pracovníky ve sportu jako bafuňáře. Distancujeme se od urážlivého tónu tohoto slova!  Sport v obcích a městech neřídí bafuňáři, sport organizují většinou dobrovolní funkcionáři, kteří toto vykonávají zadarmo ve volném čase. Reálně hrozí, že na vesnicích a ve městech nebude mít sport kdo organizovat,“ doplnil Miroslav Jansta.

Navíc průměrný hrubý plat pracovníků Servisních center sportu ČUS v okresech ze současné státní dotace MŠMT vychází na méně jak 15 000 Kč měsíčně. A práce stále přibývá. „Česká unie sportu na ubohý stav státní péče o sport dlouhodobě soustavně upozorňuje jako jediná organizace. Zároveň nabízí řešení. Nadále budeme usilovat o vypsání transparentních dotačních programů a posílení státní podpory,“ dodal Miroslav Jansta, předseda ČUS.

 

Za obvinění ČUS mohou netransparentní podmínky

Podle orgánů činných v trestním řízení byla Česká unie sportu v minulém roce obviněná z toho, že porušila pravidla veřejné soutěže o státní dotace. „Podle nás ale pravidla nastavená od úředníků Kateřiny Valachové nebyla transparentní a nemohlo se jednat o soutěž,“ prohlásil Marek Hájek, místopředseda České unie sportu. „Už v březnu 2016 jsme v dopise bývalou ministryni informovali, že pro fungování ČUS a našich územních pracovišť potřebujeme 80 milionů korun. V červnu téhož roku nám exministryně tehdy lživě oznámila, že dotace pro nás neklesnou pod 60 milionů korun. V návrhu úředníků (pozn. – viz níže) se pak pro nás objevila částka 48 milionů korun,“ popsal Marek Hájek.

 

Tabulka srovnání střešních organizací s původním návrhem MŠMT výše dotace

 

2309YjE.jpg

 

 

Představitelé ČUS se proti tomuto návrhu z loňského února přirozeně a rozhodně ohradili. Česká unie sportu sdružuje v současné době skoro milion členů, přes sedm tisíc klubů a po republice má nejvíce územních pracovišť, které pomáhají s organizací sportu. „Stát tímto návrhem vytvořil nerovnost mezi sportovci sdruženými v organizacích. Na jednoho sportovce v ČUS tak vychází 50 korun a na jednoho člena v České obci sokolské jde 300 korun. Jsou snad děti sportující u nás druhořadé?“ podivil se Marek Hájek.

 

Zájezdy na olympijské hry – úřednická korupce?

Za skandální počin považuje Česká unie sportu skutečnost, že o rozdělování dotací pro střešní organice rozhodovali úředníci, kteří jezdili na olympijské hry. „Úředníci pravidelně cestovali na služební cesty na olympiády nikoliv z provozních nákladů MŠMT, ale z dotací pro sport, zaslaných na Český olympijský výbor. Byl zájem na „dostatečných“ dotacích pro ČOV - nepreferovali proto úředníci podvědomě jednu sportovní organizaci?“ ptal se Marek Hájek, místopředseda ČUS.

Skutečnost je taková, že stát nestanovil pravidla účasti úředníků na olympijských hrách. Není také jasné, jak může Český olympijský výbor nebo Česká unie sportu lobbovat. „Není to výčitka vůči olympijskému výboru nebo České obce sokolské. ČOV je obětí systému, ne viník. Obdobně jsou na tom také sokolové. ČUS nemůže úředníkům ministerstva nic atraktivního nabídnout. Leda výlet do rozpadlé jednoty na Ústecku či zarostlého hřiště za Prahou. Navíc ČUS, hájící zájmy sportu, je k nelibosti úředníků MŠMT často objektivně (a konstruktivně) kritická k výstupům z MŠMT,“ doplnil Marek Hájek.

 

Aktuální postup vyšetřování

Pokud jde o aktuální vývoj, až v dubnu letošního roku orgány činné v trestním řízení počaly provádět ve věci obvinění České unie sportu první procesní kroky. Vyslechnuti byli první svědci. „Vzhledem k velkému počtu vyslýchaných osob nelze odhadovat, kdy bude jakýkoliv další výstup,“ doplnil Marcel Petrásek, předseda Legislativní rady ČUS a zmocněnec ČUS, podle kterého byl postup úředníků MŠMT bývalé ministryně Kateřiny Valachové v dané věci nezákonný a netransparentní.

Zásah ze strany orgánů ČUS proti postupu MŠMT je tedy úkonem, který nemůže naplnit ani jednu skutkovou podstatu, jelikož smyslem či snahou orgánů ČUS nebylo nikoho zvýhodnit, obohatit či poškodit. Přidělování neinvestičních dotací z MŠMT vykazuje znaky správního úkonu, ne soutěže,“ dodal Marcel Petrásek.

 

 

Finální dopady působení Kateřiny Valachové na MŠMT

- Sportovní prostředí se nachází na pokraji krachu, paralýza sportovního úseku MŠMT.

- ČUS a její představitelé obviněni za to, že poukázali na prokazatelné fatální chyby úředníků.

- K. Valachová nezajistila svým úředníkům podmínky pro vytvoření vhodné metodiky.

- ČUS na deformace upozornila, expertní komise MŠMT na deformace upozornila a navrhla nápravu, ale ČUS je stíhána, zatímco ČOV obdržel navíc mimořádnou dotaci 76 mil. mimo programy MŠMT. 

- ČUS chtěla peníze do celé České republiky, nikoliv pro svůj profit nebo profit jednotlivců.

- MŠMT pracovalo bez pravidel a kritérií, ministryně nezajistila podmínky pro hospodárný, efektivní a účelný výkon veřejné správy, porušilo vlastní základní pravidlo podpory sportu = SPRAVEDLNOST, odebralo sportu 1 mld. Kč na jiné účely MŠMT

 

Alarmující závěry výzkumu ČUS současná situace v SK/TJ 
(stav květen 2018, 2000 sportovních klubů a tělovýchovných jednot)

 

75 % nemá dostatek prostředků na činnost

73 % nemá dostatek prostředků na nábor dětí

93 % nemá prostředky na ohodnocení kvalifikovaných trenérů

88 % není spokojená se státní podporou

92 % sportovišť postavena před rokem 1989!