Hlasujte pro Nejúspěšnějšího sportovce Ústeckého kraje!

08.03.2017 17:12

Ústecký kraj - Deník přichystal nominaci Nejúspěšnějšího sportovce Ústeckého kraje za rok 2016. Finálová plejáda vykrystalizovala ze sedmi okresních kol a z ní vzejdou absolutní vítězové ankety.

Pořadí můžou ovlivnit i čtenáři Deníku. Stačí vyplnit kupón, který najdete v tištěném Deníku a odeslat ho do redakce na adresu Velká Hradební 238, 400 01, Ústí n. L. Uzávěrka hlasování je 17. 3., slavnostní vyhlášení pak proběhne 30. 3. od 18:00 v žateckém divadle. Volné vstupenky budou k dispozici v místě konání.

DOSPĚLÍ – JEDNOTLIVCI

Petr BARTŮNĚK (plavání, Ústecká akademie plaveckých sportů) – reprezentant ČR se zúčastnil MS v kanadském Windsoru, kde vyplaval 21. místo a po sedmi letech zde vytvořil dva nové české rekordy na 50 a 100 m prsa. Na ME v Londýně postoupil do semifinále. Je čtyřnásobným mistrem ČR dospělých na tratích 50 a 100 m prsa, na kterých nebyl v Česku už sedm let poražen.

Simona BAUMRTOVÁ (plavání, TJ Slávie Chomutov) – účastnice OH v Rio de Janeiru ve třech disciplínách (17. místo na 100 znak, 23. místo na 200 znak a 36. místo na 200 polohový závod). Semifinalistka na MS v krátkém bazénu v kanadském Windsoru (11. místo na 100 znak, 12. místo na 200 znak, 14. místo na 50 znak a 12. místo na 200 polohový závod, účastnice českých štafet, které dotáhla na MS v Kanadě na 9. a 10. místo). Držitelka mnoha českých rekordů a mnohonásobná mistryně ČR.

Fabiana BYTYQI (box, SES Team Czech Republic) – čerstvě jednadvacetiletá kráska z profi stáje Lukáše Konečného vybojovala v březnu po vítězství nad Bulharkou Teodorou Bačevovou pás juniorské mistryně světa organizace WBC v mini muší váhové kategorii. V červnu ho pak doma před zraky ústeckého publika obhájila v souboji se stejnou soupeřkou. V listopadu poté porazila v Karlových Varech i Halimu Vunjabeiovou z Tanzanie a světový juniorský titul tak obhájila i podruhé.

Patrik GEDEON (fotbal, FC Chomutov) – pilíř základní sestavy FC Chomutov, defenzivní záložník, bývalý český reprezentant, sedm let v základní sestavě Dukly Praha.

Tomáš GRIGAR (fotbal, FK Teplice) – tradiční opora prvoligových teplických fotbalistů. I v roce 2016 předváděl výborné výkony. I díky nim jsou po podzimu „skláři" v tabulce šestí. Jejich brankář v první polovině sezony 2016/2017 vychytal sedm nul.

Lucie HOCHMANN (dráhová cyklistika, Dukla Praha) – blšanská cyklistka vybojovala na dráhařském evropském šampionátu 4. místo ve vylučovacím závodě, 8. byla v omniu, 9. v madisonu a 11. ve stíhacím závodě. Na MČR byla třikrát zlatá (scratch, vylučovací závod, stíhací závod). Vyhrála také mezinárodní mítink v italské Fiorenzuole. Na silnici dojela čtvrtá na MČR v časovce.

Viktor HÜBL (hokej, HC Verva Litvínov) – dlouholetá opora hokejového Litvínova, u které platí kde je Hübl, tam jsou góly.

David KÄMPF (hokej, Piráti Chomutov) – chomutovský odchovanec se probojoval až do seniorského národního týmu a v nejvyšší soutěži se aktuálně pohybuje na čele pořadí střelců.

Adam LACKO (motorismus, Buggyra Racing Roudnice) – vicemistr Evropy v závodech tahačů, stříbrný z truckového šampionátu v Číně, vítěz Zlatého volantu 2016.

Robert LANDA (basketbal, BK ARMEX Děčín) – na hřišti je to velký bojovník, odvede hromadu černé práce. Navíc je šéftrenérem mládeže a také vypomáhá jako asistent u mládežnické reprezentace.

Jakub LANGHAMMER (triatlon, Krušnoman TT Litvínov) – v Austrálii se v září zúčastnil mistrovství světa a doběhl si tam pro parádní sedmé místo ve své kategorii při Ironman 70,3. V červnu si ve Švýcarsku doběhl při světové triatlonové sérii Ironman 70,3 pro stříbro.

Admir LJEVAKOVIĆ (fotbal, FK Teplice) – bez Ljevakoviće na hřišti Teplice zpravidla nevítězí. Bosňan je pevným článkem základní sestavy. Na podzim se navíc ukáznil, žlutou kartu viděl pouze dvakrát, což je Admirův pozitivní rekord. Zaujal i svou angažovaností v charitativním projektu Konto Bariéry.

František LUKEŠ (hokej, HC Verva Litvínov) – nejproduktivnější útočník hokejového Litvínova. Parťák Viktora Hübl z prvního útoku Vervy.

Michal LUPÍNEK (kickbox, ASK Lovosice) – 1. MS WKU Orlando 2016 kickbox fullcontact 85 kg, 2. MS WKU Orlando 2016 kickbox kicklight 90 kg.

Jiří MOTL (házená, HK FCC Město Lovosice) – reprezentant, křídlo, spojka, opora extraligového týmu.

Daniel PIANKA (silový trojboj, OST Varnsdorf) – dvakrát se stal absolutním vicemistrem světa, vytvořil dva nové světové rekordy. Stal se také absolutním mistrem ČR v mrtvém tahu EQ a absolutním vicemistrem ČR v mrtvém tahu RAW.

Lucie SEDLÁČKOVÁ (box, SES Team Czech Republic) – tmavovlasá kráska se stala v březnu v Plzni mistryní Evropy WBO v pérové váze, když před limitem porazila Maďarku Kleopatru Tolnaiovou. V červnu pak v Ústí porazila Gruzínku Sopio Putkaradze a titul obhájila. V listopadu přidala v Karlových Varech další pás, tentokrát zelený pro juniorskou mistryni světa WBC, když po tuhém boji porazila bosenskou soupeřku Pasu Malagicovou.

Lucie SVĚCENÁ (plavání, Jazzmani Žatec) – obrovský talent českého plavání ze Žatce se dokázal probojovat na olympiádu v Riu. Na 100 m motýl tam dohmátla na 27. pozici. Na ME v dlouhém bazénu postoupila do finále a byla na motýlkářské stovce 8., ve štafetě přidala 4. místo. Na MS v krátkém vyplavala dvě semifinále a skončila na 12. a 13. místě, štafeta byla na 9. pozici. Získala také čtyři tituly mistryně republiky, v roce 2016 celkem desetkrát zlepšila národní rekordy na 50 a 100 m motýl.

Ondřej VÍT (nohejbal, NH Žatec) – opora žateckých nohejbalistů se stala hvězdou světového šampionátu. Vít vybojoval zlato v singlu, druhé pak přidal i ve trojicích.

Adam ZDOBINSKÝ (karate, Sport Relax Děčín) – republikový mistr (JKA), dvakrát bronzový na ME (JKA, ESKA).

Filip ŽIŽKA (atletika, AK Bílina) – bronzový medailista z Mistrovství ČR v běhu na 5000m na dráze patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co české běhy nabízí. Kromě třetího místa na dráze se velmi dobře umístil také na tradičním Mistrovství ČR v silničním běhu Běchovice – Praha. Zde skončil v silné konkurenci na pátém místě. Na Mistrovství ČR v přespolním běhu v Praze potvrdil svoji pozici v české špičce svým šestým místem.

DOSPĚLÍ – KOLEKTIVY

BK ARMEX Děčín (basketbal) – v sezoně 2015/16 skončili Válečníci až ve finále Kooperativa NBL, kde nestačili na Nymburk. I v národním poháru se dostali do finále, tam nestačili pro změnu na Pardubice.

Piráti Chomutov (hokej) – v sezoně 2015/16 poprvé v historii postoupili do extraligového play-off, kde v předkole vyřadili Kometu Brno a ve čtvrtfinále statečně vzdorovali pozdějším mistrům z Liberce.

HC Verva Litvínov (hokej) – hokejová stálice v nejvyšší soutěži, kde se drží už téměř šest desítek let. Po minulé barážové sezoně, která skončila loni v dubnu, se Litvínov rozjel a okupuje horní příčky v tabulce hokejové extraligy.

Juniorský fitness klub Louny (aerobik) – lounský tým sbírá medaile z MS, ME i MČR. Loni získal čtyři zlaté na MČR, na ME zlato, stříbro a bronz a na MS zlato, stříbro a čtvrtou pozici.

HK FCC Město Lovosice (házená) – šestý tým loňského ročníku extraligy, finalista Českého poháru.

FK Teplice (fotbal) – tradiční účastník nejvyšší fotbalové soutěže (mezi elitou nepřetržitě od roku 1996) se na jaře zachránil, na podzim pak předváděl zodpovědné výkony, které tým dovedly na šestou příčku. Na jaře Tepličtí zkusí zabojovat o poháry.

HC Slovan Ústí nad Labem (hokej) – muži Slovanu se v loňské sezoně postarali o prvotřídní senzaci, když ve čtvrtfinále play off WSM Ligy vyřadili favorizované Kladno. V semifinále poté nestačili na Jihlavu. Letos hokejisté postoupili přímo do čtvrtfinále play off, kde se utkali opět s Kladnem.

MLÁDEŽ – JEDNOTLIVCI

Adéla CITOVÁ (aerobik, Juniorský fitness klub Louny) – mladá naděje českého aerobiku už závodí za dospělé, přesto, že věkem ještě patří mezi mládežníky. Na ME byla druhá, na MS čtvrtá, na MČR vyhrála. Dařilo se jí i v kategorii trojic dospělých – na MČR, ME i MS byla zlatá.

Tereza FIŠEROVÁ (kanoistika, KK Roudnice) – dvojnásobná mistryně světa juniorů (C1 a K1), 3. ME (C1), 2. ME (C1 hlídky), 1. ME K1, 1. MČR dospělých C1.

Kamila JAVORKOVÁ (plavání, PK Litvínov) – talentovaná plavkyně v Trutnově při mistrovství ČR 2016 dvanáctiletých plavců vybojovala při šesti startech čtyři mistrovské tituly, stříbro a bronz. Co start, to medaile.

Tomáš POLANSKÝ (stolní tenis, Slavoj Severotuk Ústí) – člen širšího kádru reprezentace mužů, trojnásobný mistr ČR a trojnásobný medailista z ME juniorů v Záhřebu (stříbro družstva a čtyřhra – mix, bronz dvouhra). Účastník MS juniorů v Kapském městě a ME dospělých v Budapešti. Vítěz prestižního juniorského turnaje TOP 10. V létě přestoupil do německého Saarbrückenu, kde hraje 2. Bundesligu.

Kristýna TESAŘOVÁ (karate, Karate klub Kadaň a Klášterec) – získala druhé místo v KATA dívky do 14-ti let na ME a třetí místo v KUMITE dívky do 14-ti let na ME v Srbsku. Na MČR v Praze byla stříbrná v KATA mladší dorostenek. Nositelka 3. Kyu (hnědý pás v karate).

Kateřina ZÁRUBOVÁ (kanoistika, TJ Kajak Děčín) – šestinásobná mistryně ČR v singlu, deblu i čtyřkajaku. Páté a sedmé místo vybojovala v závodech OH nadějí. Dále se probojovala do semifinále juniorského ME, byla dvakrát stříbrná a jednou bronzová na MR v Piešťanech. Vítězka celkového hodnocení ČP.

Patrik ŽITNÝ (fotbal, FK Teplice) – jeden z největších talentů za poslední roky. Hraje na pozici žádaného špílmachra. I přes svůj nízký věk (18 let) kope za teplickou juniorku, je stabilním členem reprezentačního výběru do 18 let.

MLÁDEŽ – KOLEKTIVY

TJ Kajak Děčín (kanoistika) – družstvo žáků a dorostenců vybojovalo na MČR 22 medailí. Devět závodníků bylo vybráno do Sportovního centra mládeže. Tři jsou v juniorské reprezentaci.

SK Kosagym Kadaň (kickbox) – na MS WTKA/WKA v Itálii zisk čtyřech zlatých a jedné stříbrné medaile, na Světovém Poháru WAKO v Rakousku zisk zlata a bronzu. Další cenné kovy získali na turnajích v ČR i v zahraničí.

Slavoj Litoměřice Funky dangers (street dance) – 2. MČR, 6. ME Karlovy Vary, MS Vídeň, 1. Taneční skupina roku Most, 1.Dance Děčín, 1.MIA Festival Praha, 1. HDC Cup Praha.

Krasobruslení Most (krasobruslení) – oddíl krasobruslení v Mostě, který po celé ČR dokazuje, že jeho svěřenci jsou ve svých kategoriích jedni z nejlepších. Oddíl byl (mimo jiného) v roce 2016 dějištěm a organizátorem zimní olympiády dětí a mládeže v rámci krasobruslení a rychlobruslení.

FK Teplice (fotbal) – Juniorce Teplic se v sezoně 2015/2016 povedl husarský kousek, když v tabulce skončila na druhém místě za suverénní Spartou Praha, která všem utekla „o parník". Mladí „skláři" pod vedením kouče Jakuba Pekaře hráli pěkný fotbal, dávali hodně branek a zaslouženě brali stříbro.

Ústecká akademie plaveckých sportů (plavání) – štafeta ve složení Filip Sonnenberg, Vojtěch Šeda, Jan Kůs, Jakub Švejcar a David Řezáč se stala trojnásobnými mistry ČR 14tiletého žactva na 4× 50 m volný způsob a 4× 50 m polohově. K tomu přidala i jednu stříbrnou medaili.

Jazzmani Žatec (plavání) – žatečtí mladí plavci nasbírali deset republikových titulů, tři prvenství mají na Poháru ČR. V jejich řadách jsou juniorští reprezentanti.

TRENÉR

Jiří BLÁHA (judo, SK Judo Teplice) – šéf klubu, úspěšný trenér mládežnických nadějí, které pod jeho vedením pravidelně sbírají medaile na krajských i celostátních soutěžích. Za rok 2016 se z jeho svěřenců dařilo např. mladšímu žákovi Pavlu Albrechtovi, který se stal přeborníkem republiky ve váhové kategorii do 38 kg.

Roman ECKERT, Petr THIEL (plavání, Ústecká akademie plaveckých sportů) – Jejich svěřenci vybojovali v kategorii žactva, dorostu a dospělých na MČR v roce 2016 celkem 60 medailí (22× 1. místo, 16× 2. místo a 22× 3. místo), čímž se ÚAPS řadí mezi pět nejúspěšnějších klubů v republice.

Jiří KARAS (plavání, Jazzmani Žatec) – zkušený trenér, pod jehož vedením se připravují žatečtí mladí nadějní plavci, mistři republiky. Loni nasbírali deset republikových titulů, tři prvenství na Poháru ČR, v jejich řadách jsou mladí reprezentanti.

Vít MASOPUST (kickbox, SK kickboxu při ASK Lovosice) – kickbox, fullcontact, lowkick, K1, lightcontact, kicklight, pointsfighting, trenér reprezentace ČR v kickboxu. Reprezentace pod jeho vedením vybojovala na MS WKU 9 zlatých, 7 stříbrných a 4 bronzové medaile. Pod jeho vedením SK Kickbox ASK Lovosice vybojoval: 3. místo v plnokontaktních disciplínách kickboxu v pohárů klubů Českého svazu fullcontactu (účastnilo se 52 klubů), 2. v ktg. kickbox fullcontact v poháru klubů Českého svazu fullcontactu (startovalo 18 klubů), tým získal na MČR a SP 11 zlatých, 18 stříbrných a 13 bronzových. Kluboví svěřenci vybojovali 3 x zlato, 6 x stříbro a 3 x bronz z MS WKU/WTKA.

Vladimír RŮŽIČKA (hokej, Piráti Chomutov) – jako hlavní trenér dovedl chomutovský hokej poprvé v historii do play-off extraligy, kde s týmem postoupil přes předkolo do čtvrtfinále.

Michaela SMOLKOVÁ a Jana NOVÁ (Krasobruslení Most) – tým trenérek krasobruslení, které dělají maximum pro to, aby jejich svěřenci podávali ty nejlepší výkony a reprezentovali oddíl nejlépe, jak je to možné.

Jan STEKLÝ (karate, Karatédo Steklý) – v roce 2016 vybojoval jeho žákovský tým řadu zlatých medailí na MČR a stal se vicemistrem České národní ligy.

MASTERS

Libuše BRUNCVÍKOVÁ (veslování, VK Slavoj Litoměřice) – 1. ME Masters, 3. MČR Masters, členka vítězné osmy na Pražských Primátorkách.

Lenka KÖNIGOVÁ (judo, SK JUDO Děčín) – nejlepší světová judistka ve své kategorii, úřadující mistryně světa i Evropy. Zároveň je i mistryní ČR a mezinárodní mistryní Slovenska a Maďarska.

Bedřich MRÁZ (kanoistika, TJ Chemička Ústí) – Dvaasedmdesátiletý kajakář Chemičky se stal mistrem ČR masters v kategorii nad 70 let na tratích 200, 1000 i 5000 metrů.

Ivo ŘEZÁČ (atletika, AK Litvínov) – i v 75 letech je stále aktivním atletem. Loni se navíc zúčastnil v Austrálii mistrovství světa, kde na tratích 1 500 metrů a 5 000 metrů byl šestý a sedmý. Stříbrný byl při běhu Hodonín Holič Skalica.

Pavel ŠVINGR (triatlon, Louny) – vyhrál MČR v dlouhém triatlonu nad 60 let, druhý byl celkově v národním poháru v dlouhém triatlonu, druhý byl i v celkovém pořadí poháru v olympijském triatlonu, třetí byl ve sprint triatlonu.

Petr SMÍTKA (kanoistika, SC 80 Chomutov) – kajakář, vítěz pěti závodů na seakajacích – „O 106" na Slapské přehradě, závod Slapy – Praha, Krumlovský maratón, maratón v Estonsku a Německu.

Jan ZAJAN (vzpírání, SK Vzpírání Teplice) – 1. místo na MS masters, držitel českých rekordů Masters. Zároveň je oporou seniorského týmu teplických vzpěračů.

HANDICAP

Eva BERNÁ (atletika, TJ Zdravotně postižených Nola Teplice) – stálice, na Letních paralympijských hrách v Riu byla v kouli (kategorie F37) třetí, v oštěpu (kategorie F37) šestá, v disku (kategorie F37) také šestá.

Petr ROHÁČEK (kuželky, AVAZ Děčín) – výborný kuželkář a stále druhý v celorepublikových turnajích Avazu Děčín v kuželkách.

Miroslav SMRČKA (plavání, klub zrakově postižených sportovců ASK Lovosice) – jediný zrakově postižený reprezentant ČR na Paralympiádě v Rio de Janeiro 3x ve finále, 2x 7. místo (50 m vz, 100 m prsa), ME na portugalské Madeiře 6x ve finále. By v mládí reprezentantem Československa v plavání; před pár lety přišel o zrak a přesto našel ve sportu opět smysl života.

Vít ŠAŠEK (plavání, Lubenec) – na mistrovství ČR vybojoval bronz na 100 m prsa, na stejné trati byl na ME devátý. Třetí byl také na Poháru ČR.

Autor: Pavel Mikeš